Op vrijdag 29 januari streden vier finalisten om de titel Opperkletsmajoor 2016 in de Grande Finale van het Keiebijters Kletstoernooi in De Traverse Helmond. Andy Marcelissen wist zijn titel overtuigend te verdedigen als ‘De blinde’ en werd aan het einde van de avond benoemd tot Opperkletsmajoor 2016.

Andy nam het op tegen Arian Compen uit Soerendonk. Hij betrad de ton als ‘de dans A3, een dansmarieke met ballen’. Hij heeft drie zussen en één broer en dat laatste moest hij zelf doen. Zo’n erremoei had hij gekend. Zijn zussen waren dansmarieke en aangezien voor zijn vader al zijn kinderen gelijk waren, moest hij er ook aan geloven. Zijn kreet ‘soep, soep, soep’ werd door het publiek trouw afgemaakt met ‘ballen, ballen, ballen’.

De tweede kletser was Peter van der Maas uit Hilvarenbeek. Als ‘Jo van het relatieburo’ was hij een kei in het koppelen van mensen. Iedereen kon zich inschrijven alhoewel het voor sommigen weggegooid geld was. Hij bracht een finalewaardige klets en had de lachers op zijn hand.

Toen was het de beurt aan Andy Marcelissen uit Raamsdonkveer die als ‘de blinde’ via een ongebruikelijke route naar het podium liep. Zijn naam is Nico Vink, ook wel Blinde Vink genoemd en hij wilde graag vertellen waar als blinde zoal tegen aan liep. Hij vertelde onder andere over zijn kleurenblindheid als extra handicap en over zijn blind date. De mooiste meid die hij ooit had gezien. Andy gaf 100% en hij kreeg 100% van het publiek.

Als laatste was het de beurt aan Kitty Goverde uit Uden. Ze had taakstraf en als ‘Tullepetrut’ moest ze daarvoor samen met haar Sjef op veel evenementen kaas en tulpen uitdelen. Het was een lastige taak om na Andy en als laatste in de ton te moeten stappen en dat bevestigde ze zelf ook.

Het amusement van de finale werd verzorgd door Marco Swiggers, Spoit 11, Striepke Veur en Tadaa. Ze zorgden stuk voor stuk voor een vermakelijke invulling van de avond. Na de Carnavalsschlager en Hofkapel de Klinkers was de jury klaar met hun beraad; Andy Marcelissen sleepte de titel van Opperkletsmajoor 2016 overtuigend binnen.