Grand Finale du Keieklets
Het Keiebijters Kletstoernooi is afgesloten met een zinderende finale met goede kletsers en hoogstaand amusement. De jury had een moeilijke avond, het niveau was erg hoog.

De avond werd geopend door het ‘Van Binsbergen Trio’, die met z’n vieren waren. Zij wisten de zaal perfect op te warmen en in de juiste stemming te krijgen voor de eerste kletser. Vooral het nummer ‘Daar in dat kleine café’ zorgde voor een fantastische sfeer.

Houston, we have a problem
Wichard van Benis bouwde zijn verhaal als de ‘Mara-tonprater’ Krank Jorum prachtig op. Zijn opsommingen van alle snacks die hij als marathonloper moest eten met of zonder mayonaise, waren hilarisch. De mannen van Applaus brachten de zaal in een daverende feeststemming met rap, zang en meezingnummers. De zaal ging helemaal los bij het nummer ‘Vrouwen, voetbal en bier’. Dirk Kouwenberg trad als tweede kletser in de ton en kroop in de huid van ‘De Astronaut’. Zijn start met ‘Houston we have a problem’ zette meteen de toon voor zijn verdere verhaal. Shoarma bestellen op weg naar de maan, samen met een Duitser, een Chinees, Gordon de koningspoedel en Captain Kurk was een zeer finalewaardig verhaal. KUUB uit Beek en Donk kreeg De Traverse vervolgens aan het beatboxen, met hun variant op een ‘potje ketchup’. Ook zuster Mieke werd bezongen en er was een ode aan de onlangs overleden Adèle Bloemendaal.

Ovationeel applaus
Andy Marcelissen deed dit jaar een gooi naar zijn 5e titel als Opperkletsmajoor. Wanneer hij dit jaar zijn titel zou weten te prolongeren, mocht hij de Zilverennarrekap behouden. Andy stond in de ton als ‘de Nieuwslezer’. Hij wist niet helemaal zeker of de volgende nieuwsitems aan bod zouden komen. Hij had ook verkeersinformatie: “Een vrachtwagen met zoutzuur is omgevallen – hierdoor is de file opgelost.” Het laatste amusement van de avond, maar ook voor de laatste keer op het podium van de Keiebijters, Timper! Na 11 seizoenen stoppen de heren van Timper uit Asten. Met een dankgebed aan de Keiebijters, Vader Abraham en de smurfen en verder enkele hoogtepunten uit de afgelopen elf jaar namen ze onder ovationeel applaus afscheid van het Helmondse publiek. Als laatste kletser was Erik Mulder aan zet. Samen met hem brachten we een bezoek aan Huize Avondrood. Met zijn maten Hugo de Hijger en Juul de la Touret hadden zij de handen vol aan de vrouwelijke bewoners. Ze lopen 1 op 22 met 4 mannen op 88 dames. Naast de koffie en cake in het incontinentie zaaltje en de activiteitenmiddag hadden zij ook serieuze bijeenkomsten. Je moet toch wat als het biljartclubje “Het laatste stootje” opgeheven is.

De Astronaut
Er kwam witte rook en de jury maakte de winnaar van het 54e Grand Finale du Keieklets bekend. Na rijp beraad kwam De Astronaut, vertolkt door Dirk Kouwenberg, als winnaar uit de bus. Hij mag de titel Opperkletsmajoor 2017 een jaar lang dragen. Hij kon maar niet geloven dat hij de Zilverennarrekap had gewonnen. Sportief werd hij tijdens het tableau de la troupe op de schouders gehesen en er klonk een oorverdovend ‘Dirk wint de Narrekap’. Een mooie afsluiting van een mooie avond!