Zaal Traverse trilde zaterdagavond op zijn grondveste tijdens de 2e voorronde van het Keiebijters Kletstoernooi. Zoals iedere voorronde werd de avond geopend door de winnende carnavalsschlager ‘Wie haalt er een rondje?’ van de Knallers. De mannen van Tadaa! gingen weer als vanouds tekeer met veel enthousiasme. Met enige zelfspot en persoonlijke ‘mankementen’ brachten ze hun nummers ten gehore. KUUB stond even stil bij het overlijden van Adèle Bloemendaal met hun variant op ‘We zèn toch op de wirreld’. Laatste amusement van de avond maar ook voor de laatste keer op het podium van de Keiebijters: Timper! Na 11 seizoenen stoppen de heren van Timper uit Asten. Met een ‘the best of’ namen ze onder ovationeel applaus afscheid van het Helmondse publiek.

 

“Ik heb een nieuw nummer! 06-2040…….” Zo begon René van den Heuvel zijn klets als ‘de Volkszanger met souplesse, Ronnie Renesse’. Een volkszanger die ieder feestje tot een hoogtepunt brengt zo zegt hij zelf: “Als Ronnie is geweest is zelfs een crematie nog een feest!”. Samen met zijn manager Mike Crofoon toert hij stad en land af om zijn nieuwe cd ten gehore te brengen. Ronnie werd geadviseerd een plaat te maken die ‘blijft hangen’. Dat nam hij heel letterlijk op. Zijn eerste cd kreeg dan ook de titel ‘Auw foto aan mijn muur’.

 

Als astronaut klom Dirk Kouwenberg als 2e kletser de ton in. Hij won bij de Postcode Loterij een volledig verzorgde reis naar de maan, ‘maanzinnig’ zo luidde zijn reactie. Dirk was eigenlijk helemaal geen lid van de Postcode Loterij, zijn ex-vriendin namelijk. Toen hun relatie op de klippen liep gaf ze aan: “ik geef je de ruimte”. Hij reisde in een genootschap naar de maan met onder andere Ka Ching. Een afvaardiging van de Chinese NASA, de NASI. De variatie aan eten tijdens de reis liet te wensen over, het beperkte zich tot ‘Wubbo Wockels’. Het publiek beloonde Dirk tot 3 maal toe met ‘wat een spreker is die man’.

 

Andy Marcelissen doet dit jaar een gooi naar zijn 5e titel als Opperkletsmajoor! Wanneer hij ook dit jaar zijn titel weet te prolongeren mag hij de Zilverennarrekap behouden. Andy trad aan als ‘de Nieuwslezer’. De inhoud van het nieuws viel te betwisten, hij opende zijn bulletin met: “misschien komen nog wel de volgende onderwerpen aanbod.” De nieuwslezer begon zijn berichtgeving met de verkeersinformatie: “Een vrachtwagen met zoutzuur is omgevallen, hierdoor is de file opgelost.”. Geen rubriek liet hij ongeschonden. Zelfs bijzonder nieuws kreeg de aandacht: “30 november gaat dit jaar niet door”. Ook bij Andy beloonde het publiek hem veelvuldig met ‘wat een spreker is die man’.

 

Peter van der Maas sloot de avond af als ‘Peerke de bioloog’. Achter de coulissen had hij al snel 16 nieuwe insecten en 1 kwal ontdekt. Peerke had al van jongs af aan zijn roeping als bioloog ontdekt. Als menneke van 3 jaar was hij met zijn noten aan het spelen. Toen hij plotsklaps aan zijn moeder vroeg: “Mam, zijn dit mijn hersenen?” Antwoordde zijn moeder volmondig: “Nee, NOG niet mijn jongen”. Peter had de zware opdracht om het publiek nog éénmaal aan het lachen te brengen na tal van optredens.