Het was een spannende Grand Finale du KeieKlets op zaterdag 8 februari. De jury wees uiteindelijk Joep de Wildt uit Oudenbosch aan als winnaar van de Zilveren Narrekap 2020. Naast Joep stapten er nog drie andere kletsers in de ton om de felbegeerde prijs in de wacht te slepen.

Carnavalskraker ‘Wai’ uit Helmond warmde de zaal op met de carnavalskraker ‘D’n tel al joare kwijt’. Tadaa versterkte de stemming met hun optreden. Het was inhaken en meezingen. ‘Vruger’ was alles beter, nu ging alles veel te snel. Voordat je het weet, is de toekomst overleden.

Iveke van Gerwen, alias Dafne Diesel, maakte een vliegende start met haar scherpe opmerking dat de ton nu gelukkig vaststond. Het publiek was onder de indruk van deze bijzondere vrachtwagenchauffeuse. Met haar grappige voorkomen en vrachtwagenavonturen wist ze het publiek in te pakken. Ze eindigde met een razendsnel verhaal over vogels en dat werd beloond met een daverend applaus.

Joep de Wildt is met een wildcard vanuit het kletstoernooi ‘De goeie to(o)n’ op het Keiebijters Kletstoernooi terecht gekomen. Als kleinzoon Joep zette hij een ijzersterke klets neer.Vooral de verwisseling van zijn ‘overwinningsspeech’ en de persoonlijke boodschap van zijn opa, die ook tonprater was geweest, was hilarisch. Als kleinzoon nam hij het publiek met veel bravoure mee in zijn jeugdherinneringen. Zijn kwinkslagen richting de jury konden op veel bijval rekenen van het publiek. Met zijn timing en mimiek ging het publiek moeiteloos mee in zijn verhaal.

Het tweede amusement was Striepke Veur. Voor de laatste keer stonden zij op het Keiebijterspodium en namen zij afscheid van het Helmondse carnavalspubliek. Met liedjes als ‘Ze maken ons de pis nie lauw’ en ‘Wor is de Gulden?’ zetten zij het publiek naar hun hand. Na het ‘Letste liedje’ was er een staande ovatie waarbij lang niet iedereen het droog hield. Dat zegt toch iets over hun rol in het Helmondse carnaval van de laatste 38 jaar.

De Helmondse Rob Scheepers speelde een thuiswedstrijd en kreeg de lachers enigszins op zijn hand. Zijn avonturen als Joop van de Kringloop hadden bij het publiek geen tweede kans nodig. Het nieuwe recyclen is ook aan zijn kringloopwinkel niet voorbijgegaan. Ondanks een sterk begin was het moeilijk voor hem om de aandacht van het publiek tot het einde toe vast te houden.

Rien van Genugten als dakloze wilde liever niet ‘Unne dakloze’ zijn in Helmond, want het is al erg genoeg om in Helmond te wonen. Na een paar jaar gewerkt te hebben in de WW, is hij wiet gaan telen, want de schoorsteen moest toch roken en dan had hij vier keer per dag ‘high’ tea. Zijn droge humor sloeg aan en hij kreeg het publiek volledig mee in zijn verhaal. Zijn woordspelingen waren geniaal en ook hij maakte kans op het winnen van de Zilveren Narrekap.

Na lang beraad luidde het eindoordeel van de jury dat Joep de Wildt zichzelf Opperkletsmajoor 2020 mag noemen. De honderden fans die vanuit Oudenbosch mee konden kijken met een speciale livestream, zagen hoe de laatste wens van zijn opa in vervulling ging.